Dine nye bløde kontaktlinser er tilpasset dig efter nøjagtig udmåling og mangeårig erfaring. Du skal nu til at bruge dem, det er meget vigtigt at du overholder denne vejledning – især med hensyn til hygiejne med linser, etui og dine hænder.

HYGIEJNE

Vask altid hænder før du rører ved dine kontaktlinser, og hold i øvrigt alt hvad der hører til dine linser rent.

Lad aldrig andre røre dine linser og slet ikke prøve dem.

AFTAGNING

Efter at du har vasket dine hænder, er du parat til at tage den højre linse ud. Læn dig ind mod spejlet, så du kan se dit øje tydeligt. Det er vigtigt at du har godt lys. Løft op i øverste højre øjenlåg med venstre hånd. Med højre hånds langfinger trækker du ned i nederste øjenlåg. Du kan nu trykke, med tommel- og pegefinger, på linsens kanter så der kommer luft ind under linsen. Linsen vil derefter følge med ud. Linsen renses og placeres i etuiet. Herefter tager du den venstre linse ud, renser den og placerer den i etuiet.

RENSNING

Anbring linsen med den hule side opad i venstre håndflade. Dryp et par dråber rensevæske i linsen – gnid forsigtigt linsen med en finger i ca. 15-20 sekunder.

Herefter skyller du linsen med saltvand, så der ikke er mere rensevæske tilbage og anbringer linsen i etuiet.

Gentag rensningen med linsen fra det anden øje.

Etuiet fyldes op med frisk opbevaringsvæske og låget skrues godt til.

Dine linser er nu forsvarligt opbevaret til næste morgen.

PÅSÆTNING

Start altid med at vaske dine hænder inden du håndterer dine linser.

Tag den højre linse op af etuiet, skyl den med saltvand. Placer linsen på spidsen af højre hånds pegefinger. Med venstre hånd løfter du op i højre øjes øverste øjenlåg – med højre hånds langfinger trækker du lidt ned i samme øjes nederste øjenlåg. Der er nu god plads til at du kan anbringe linsen midt på den farvede del af øjet (iris). Hvis linsen sidder lidt skævt, kan du skubbe den på plads, med nederste øjenlåg. Slip derpå først nederste øjenlåg, derefter det øverste.

Check i spejlet at linsen sidder som den skal. Hvis linsen ved et uheld er anbragt på det hvide i øjet (sclera), skal du forsigtigt skubbe den på plads med pegefingeren.

Dernæst tager du venstre linse på med venstre hånd.

OPTRÆNING

Du må bære dine kontaktlinser i 4 timer den første dag. Du må forøge bæretiden med 2 timer hver dag. Den 7. dag kan du således bærer dine linser i 14 – 16 timer hvilket normalt er en hel dag. Hvis du skal have dem på mere en 18 timer i træk, kan det være fornuftigt med en pause midt på dagen.

Hvis linserne under optræningen begynder at drille dig, tager du dem af, selvom du måske ikke helt kommer op på bæretiden for den pågældende dag. Om du kommer op på fuld bæretid en dag eller to senere end beregnet, er ikke så vigtigt som dine øjnes sundhed.

Du må ikke sove med dine linser på, medmindre det er aftalt ved tilpasningen.

GENERELT

Husk at dine linser ikke må tørre ud. Der er kun to steder du må opbevare dine linser – enten i øjet eller i etuiet.

Du må ikke bruge øjendråber eller øjenmedicin sammen med dine linser – undtagen i samråd med os eller øjenlæge.

Hvis du bruger Make-up, skal du huske først at tage dine linser på og dernæst lægge Make-up, så sikrer du, at du ikke får fremmedlegemer ind under linsen. Når du fjerner din Make-up skal du først tage dine linser af, derpå fjerner du din Make-up.

Dine linser kan ridses eller rives i stykker, så pas på når du håndterer dem, især hvis du har lange negle. Pas også på når du lægger dine linser i etuiet, at de ikke kommer i klemme i låget.

Sørg altid for at du holder højre – og venstre linse adskilt, så du ikke kommer til at bytte dem rundt.

Der er altid en risiko for at tabe sine linser ved kontakt med vand, så vær ekstra forsigtig især ved hårvask og svømning. Hvis du svømmer meget, er det en god ide at bruge svømmebriller sammen med dine linser.

Du opnår den bedste komfort med dine linser, hvis du bruger dem lige meget hver dag. Hvis du holder en pause med dine linser i nogle dage eller mere, skal du huske at begrænse din bæretid i de første dage, så du ikke får problemer med at komme op på din normale daglige bæretid.

Hvis du tager solarie, kan du enten undlade at have dine linser på, mens du tager sol, eller tage de specielle beskyttelsesbriller på.

Husk at vi altid kan kontaktes, hvis du har spørgsmål vedr. brug og pleje af dine kontaktlinser.