Dine nye hårde kontaktlinser er nu tilpasset dig efter de mest nøjagtige forskrifter og mangeårig erfaring. Du skal nu til at bruge dem, det er meget vigtigt, at du overholder følgende vejledning – især med hensyn til hygiejnen med linser, etui og hænder.

HYGIEJNE

Vask altid hænderne før du rører ved dine kontaktlinser, og hold i øvrigt alt hvad der hører til dine linser rent.
Lad aldrig andre røre dine linser – og slet ikke prøve dem.

AFTAGNING

Efter at du har vasket dine hænder, er du parat til at tage den højre linse ud. Læn dig ind til spejlet, så du kan se dit øje tydeligt. Det er vigtigt at du har godt lys. Løft dit hoved så du ser den farvede del af dit øje (iris) mellem dine øjenlåg og drej hovedet til linsen sidder der hvor øjenlågs åbningen er størst. Spær dine øjne godt op, så linsens kanter er fri af øjenlågene. Træk med højre hånds pegefinger i begge øjenlåg, sådan at trækket bliver lige hen mod øret. Venstre hånd placeres under øjet så linsen kan gribes i håndfladen – blink en gang med øjet og linsen vil falde ud.

Linsen renses og placeres i etuiet. Herefter tager du venstre linse ud, renser den og placere den i etuiet.

Opbevaringsvæske hældes i etuiet.

Hvis det ikke lykkes dig at blinke dine hårde kontaktlinser ud, bruges en lille sugekop.

RENSNING

Anbring den hårde linse med den hule side opad i den ene håndflade. Dryp nogle dråber rensevæske ned i linsen – gnid linsen med en finger i ca. 20-30 sek. Herefter skyller du linsen med saltvand så der ikke er mere rensevæske tilbage og anbringer linsen i den rigtige side af etuiet. Fyld nyt opbevarings-væske i etuiet – skru låget fast og dine linser er sikkert opbevaret til næste morgen. Dette gør du hver aften.

PÅSÆTNING

Start altid med at vaske dine hænder, inden du håndterer dine linser. Tag den højre linse op af etuiet, skyl den med saltvand og gnid den evt. ind i en isætningsvæske. Placer den på spidsen af højre hånds pegefinger. Med venstre hånds pegefinger løfter du op i øverste øjenlåg – med højre hånds langfinger trækker du lidt ned i samme øjes nederste øjenlåg. Der er nu god plads til, at du kan anbringe linsen midt på den farvede del af øjet (iris). Slip derpå først nederste øjenlåg, derefter det øverste. Check i spejlet at linsen sidder som den skal. Hvis linsen ved et uheld er anbragt på det hvide i øjet (sclera), skal du fjerne den med sugekoppen. Du må ikke skubbe den på plads med fingeren. Dernæst tager du venstre linse på. Dit etui skylles med varmt vand fra vandhanen og stilles til lufttørring.

RENSEVÆSKER

Der hører flere slags rensevæsker til dine kontakt-linser. Disse væsker skal anvendes som beskrevet. Vores erfaring gennem mange år, har lært os, at man aldrig bør skifte væske, undtagen i samråd med os. Hvis du ikke har mulighed for, at købe dine væsker i nærheden af hvor du bor, kan du blot kontakte os, så sender vi hvad du mangler med posten.

OPTRÆNING

Du skal begynde med 2 x 2 timer den første dag, der skal være mindst 1 times pause imellem de to perioder. Herefter lægger du en time på hver dag. Altså:

1.dag 2 x 2 timer.         2.dag 2 x 3 timer.

3.dag 2 x 4 timer.         4.dag 2 x 5 timer.

5.dag 2 x 6 timer.         6.dag 2 x 7 timer.

Den 7. dag kan du bære dine linser i 14 – 16 timer, hvilket normalt er en hel dag. Hvis du skal have dem på mere end 18 timer i træk, kan det være fornuftigt med en pause midt på dagen.

Hvis linserne under optræningen begynder at drille dig, tager du dem af, selvom du måske ikke helt kommer op på bærertiden for den pågældende dag. Om du kommer op på fuld bærertid en dag eller to senere end beregnet, er ikke så vigtigt som dine øjnes sundhed.

Du må ikke sove med dine linser på, medmindre det er aftalt ved tilpasningen.

KONTROLBESØG

Det er meget vigtigt at du kommer til regelmæssig kontrol af dine linser og øjne, da vi ellers ikke kan sikre en perfekt tilpasning. Den første kontrol skal du komme til ca. 2 -3 dage efter, du er kommet op på fuld bæretid. Hvis der opstår problemer, skal du kontakte os med det samme, så vi har mulighed for at løse dem.

Når du kommer til kontrol, skal du have isat dine linser mindst 3 timer før, så kan vi bedst checke linser og øjne.

Vi vil anbefale dig, at du får checket dine øjne/ linser mindst 1 gang om året.

HOLDBARHED

Hvis du behandler dine linser som beskrevet i denne vejledning, kan du regne med, at dine linser kan holde i 2 til 3 år.

GENERELT

Husk at der kun er to steder du må opbevare dine linser – enten i øjet eller i etuiet.

Du må ikke bruge øjendråber eller øjenmedicin sammen med dine linser – undtagen i samråd med os eller øjenlæge.

Hvis du bruger make-up, skal du huske først at tage dine linser på og dernæst lægge Make-up, så sikrer du , at du ikke får fremmedlegemer ind under linsen. Når du fjerner din Make-up, skal du først tage dine linser af, derpå fjerner du din Make-up.

Dine hårde linser kan gå i stykker ved for voldsom håndtering, pas især på at dine linser ikke kommer i klemme, når du lægger dem i etuiet.

Sørg altid for at du holder højre – og venstre linse adskilt, så du ikke kommer til at bytte dem rundt.

Der er altid en risiko for at tabe sine linser ved kontakt ved vand, så vær ekstra forsigtig især ved hårvask og svømning. Hvis du svømmer meget, er det en god ide at bruge svømmebriller sammen med dine linser.

Du opnår den bedste komfort med dine linser, hvis du bruger dem lige meget hver dag. Hvis du holder en pause med dine linser i nogle dage eller mere, skal du huske at begrænse din bæretid i de første dage, så du ikke får problemer med at komme op på din normale bæretid igen.

Hvis du tager solarie, kan du enten undlade at have dine linser på, mens du tager sol, eller vælge at bruge specielle beskyttelsesbriller.

Husk at vi altid kan kontaktes, hvis du har spørgsmål vedr. brug og pleje af dine kontaktlinser.