ojensygdomme

GRÅ STÆR / CATARACT:

Grå stær hører til de mest almindelige øjensygdomme man kan få. Kan optræde i alle aldersgrupper, samt have mange forskellige årsager. Ved en grå stær forstås, at øjets linse er blevet uklar, og i takt med at uklarheden skrider frem, nedsættes synsevnen.

Den mest naturlige årsag til denne ” uklarhed ” skyldes en ændret proteinstofbalance i linsefibrene (senile cataract).

Behandling: Kirurgisk indgreb.

GRØN STÆR / GLAUCOM:

Grøn stær er en fællesbetegnelse for de tilstande der medfører forøget tryk i øjet.
De mest forekomne tilstande er:

Glaucoma simplex: Angriber oftest begge øjne og er en lumsk, snigende øjensygdom, der på grund af sit forløb kan være uhyre farlig for synet. Trykstigningen begynder ganske langsomt uden nogle subjektive symptomer og den vil derfor kunne bestå i lang tid, uden at blive opdaget. Ubehandlet skrider synsfeltsdefekten fremad og øjet ender med at blive blindt.

Akut Glaukoma: Karakteriseres ved en pludselig trykforøgelse, ledsaget af anfald med synsforstyrrelser og smerte. Disse anfald er ofte kortvarige, men gentager sig med hyppigere mellemrum. Trykket bør normaliseres hurtigst muligt, da synet i modsat fald vil tage varigt skade.

Behandling: Oftest medicinsk, dvs. regelmæssigt drypning af øjnene, men er det ikke muligt ad den vej at opnå tilfredsstillende tryk i øjnene, vil et kirurgisk indgreb være nødvendigt.

BINDEHINDEBETÆNDELSE / CONJUKTIVITIS:

Conjuktivitis er den mest almindelige slimhindebetændelse. Karakteriseret ved rødme af slimhinden ( bindehinden ), grundet angreb af bakterie, svamp eller vira. Et bakterielt angreb vil normalt være ledsaget af pusdannelse.

Behandling: Medicinsk behandling med antibiotiske midler, hvis behandlingen ikke har været succesfuld efter 1 uge, kan det være en indikator for at skifte middel.

HORNHINDEBETÆNDELSE / KERATITIS:

Et sår på hornhinden kan give krampe i øjet, kraftige smerter, en fornemmelse af at have noget i øjet og samtidig kraftig tåreflåd. Smerterne kan behandles ved at lamme krampefølelsen ved drypning med homatropin. Et sår på hornhinden heler spontant i løbet af få dage , afhængig af sårets størrelse.

Behandling: Medicinsk behandling med salve og evt. øjenforbinding.

REGNBUEHINDEBETÆNDELSE / IRITIS / UVEITIS:

Uvea er en samlet betegnelse for de dele af øjet, der indeholder særligt mange kar, nemlig regnbuehinden ( iris ) , strålelegemet ( corpus ciliare ) og årehinden ( choroidea ).

En betændelse i disse væv kaldes uveitis.

Hvis den kun er lokaliseret til regnbuehinden, kaldes den iritis.

Behandling: Medicinsk behandling med dråber eller salve ( hovedsagelig steroider ) – i sjældnere tilfælde kirurgisk indgreb til behandling af følgetilstande.

SUKKERSYGE / DIABETES:

Sukkersyge er den mest almindelige stofskiftelidelse.

Der forskes på livet løs i denne lidelse, og hvor man i gl. dage mente at der kun fandtes 2 typer sukkersyge – mener man i dag at der findes flere.

For alle typer er det vigtigt at sukkersygen er velreguleret.

Årsagen til synskomplikationer i forbindelse med sukkersyge er, at der opstår blødninger i øjenbaggrunden og disse kan medføre et meget nedsat syn og ofte også blindhed.

Behandling: Medicinsk behandling med insulin eller i milde tilfælde kostdiæt.